Onderhoudtips voor uw Aesculap tondeuse

– Begin altijd met een schone machine.

– Werk met een zo laag mogelijke mesdruk (de messen gaan dan langer mee).

– Smeer iedere 15 minuten de messen/scheerkop door een druppeltje olie te geven.

Gebruik nooit een ontvetter of koelspray tijdens het scheren.

– Als de messen warm worden is de mesdruk te hoog en moeten ze vervangen worden.

– Gebruik alleen olie.

– Zorg dat uw luchtinlaat filters elke dag schoongeborsteld en uitblazen worden.

– Wordt de machine warm tijdens het scheren, luchtinlaat dicht, of de machine heeft onderhoud nodig.

– Na het schoonmaken alles weer goed met olie smeren.

– Berg de machine schoon en droog op.

– Accu machines eerst accu leeg voordat deze wordt gewisseld.

– Als de machine in orde is bij de 220v machines, dient de luchtinlaat/filters goed schoon te zijn en de messen/kopjes goed geolied te worden. Een scheerkop/machine mag niet warm worden.

Tips voor optimaal laden en bewaren van de accu:
Favorita II CL, Fav 5 CL, Akkurata, Exacta

1. Laad de accu de eerste tien keer volledig en onafgebroken op (dit kan gewoon tijdens scheerwerkzaamheden), dus nieuwe accu opladen en volledig leegscheren dit 10 keer is een optimale capaciteit van de accu.

2. Haal de accu’s niet halfweg het laadproces uit de lader. Dit kan de levensduur beperken (daarom 2e accu bij Favorita en Fav 5).

3. Laad de accu bij voorkeur pas op als deze helemaal leeg is. Plaats hem dus niet standaard rechtop in het laadstation. Leg hem er naast als de accu nog niet leeg is.

4. Laad de accu niet op onder extreme koude (onder de 0° C.) of extreme warmte (boven de 40° C.).

5. Voorkom diepontlading, leeg wegleggen. Diepontlading gebeurt wanneer de accu te leeg is en heeft interne beschadiging tot gevolg.

6. Leg de accu dus nooit leeg weg.

7. De optimale ladingscapaciteit van de accu tijdens twee scheerperiodes is 40 a 50%. Dit is een volle accu ongeveer een half uur gebruikt twee scheerperiodes die langer dan 4 weken uit elkaar liggen.

8. Maak de machine na gebruik schoon met een luchtborstel en koppel de scheerkop los van de machine. Reinig het eventueel met reinigingsspray.

9. Gebruik tijdens het scheren om de 15minuten olie zorg altijd voor normale mesdruk. Te vast gedraaide messen kosten extra stoom, dus gaat accu eerder leeg.

Handleidingen

Hieronder zijn vier handleidingen te vinden met meer uitleg en extra tips. Klik steeds op de afbeelding om de informatie te bekijken.

Onderhoudsvoorschriften voor tondeuses en scheerkoppen

Onderhoud scheerkoppen

Welke Favorita kop
voor welke vacht?

Witte scissors guide

Veel voorkomende vragen

  1. Waarom wordt mijn scheerkop warm?

Als die scheerkop toch warm wordt is de mesdruk veel te hoog, de messen zijn niet geolied of ze zijn gewoonweg bot en moeten geslepen worden.

Dit kunt u wel tijdelijk oplossen door iedere 5 minuten koelspray en varianten op die kopjes te spuiten maar dit lost de oorzaak niet op.

2. Waarom wordt mijn machine warm?

Wordt de machine warm, dan heeft hij geen goede koeling (luchtinlaat dicht). Het kan ook zijn dat de machine bij u een onderhoudsbeurt moet krijgen, zodat ingesleten onderdelen vervangen kunnen worden en de machine grondig van binnen gereinigd wordt.

3. Waarom is het af te raden enkel koelspray te gebruiken?

Wij zien steeds meer tondeuses terug komen waar (na navraag) uitsluitend spray is gebruikt (met in de veronderstelling dat ze smeren) en daardoor erg veel schade is ontstaan.

Daarom is de basis het smeren van de Aesculap. Alle sprays hebben naast een koelende werking meestal een ontvettende werking, waardoor onwillekeurig ook spray op de bewegende aandrijfdelen van de tondeuses terecht komt. Deze delen draaien dan niet gesmeerd  en gaan dus warmte gaan produceren en er ontstaat extra slijtage.

Gevolg: nog meer spray dus nog meer slijtage, kop snel bot, machine eerder versleten.

4. Hoe zorg ik dat er geen olie in de vacht terecht komt?

Natuurlijk willen de trimsters geen olie in de vacht van de hond, maar na het olieën van de messen, is afpoetsen met een doekje en eventueel 5 cm over een kunstvacht, of onder de buik v.d. hond voldoende om de overtollige olie te verwijderen.

Natuurlijk kan de spray gewoon gebruikt worden om de kopjes schoon te maken, maar doe dit los van de machine, zo spuit u niets op de aandrijfdelen van de machine.

0/5 (0 Reviews)